Hírek

Jövedéki Adó

Termékdíj

Adó-, Számvitel


  Jövedéki Adó

Jövedék változások 2017.
(A T/10539 sz. törvényjavaslat összefoglalója)

Jövedék változások 2016 (kenőolaj)

Jövedéki változások 2015

Jövedéki változások 2014. (pdf)

Jövedéki változások 2013

Jövedéki változások 2012

EMCS

EMCS 2011

Nemzetközi kereskedelmi lehetőségek

Párlatok előállítására vonatkozó szabályok

Kereskedelmi gázolaj

Webshop - Csomagküldő kereskedelem


  Jövedéki Termék Lapok

Jövedéki kérdések és válaszok

Ásványolaj Lap

Alkoholtermék Lap

Szőlőbor Lap


  Termékdíj

Cégeknek/gazdálkodóknak

Könyvelőknek

Import és a termékdíj


  Pénzügyi szolgáltatások

Tevékenységi biztosíték


  Köszöntjük Önt a BOVA Consulting Kft. honlapján.

  Jövedéki- és egyéb tevékenységi biztosíték teljesítésére vonatkozó előírások

A jövedéki biztosíték egyértelmű funkciója, hogy a jövedéki alanyok által esetlegesen elmulasztott és a hatóság által feltárt adókötelezettség, illetve egyéb megállapított jogsértések esetén kivetett bírságok és köztartozások az állam számára - részben vagy egészben - behajthatók legyenek.
A jövedéki törvény a jövedéki termékekkel végzett gazdasági tevékenység esetében - a kiskereskedelem, illetve a szőlőborral végzett jövedéki tevékenységek kivételével - szinte minden engedélytípus vonatkozásában a tevékenység végzését meghatározott formában teljesített jövedéki biztosíték nyújtásához köti.

Ebből adódódóan jövedéki biztosíték nyújtására kötelezett:
- az adóraktári engedélyes
- a jövedéki engedélyes kereskedő
- a bejegyzett kereskedő
- a bejegyzett feladó
- a keretengedélyes gazdálkodó
- a felhasználói engedélyes gazdálkodás

A jövedéki biztosíték mértéke elsődlegesen a tevékenység formájától függ.

A gazdálkodók a jövedéki biztosítékot az engedélykérelem benyújtását követően a jogszabályban meghatározott - az engedélytípushoz és a jövedéki termékek adóalapját is figyelembe véve megállapított - módon és összegben kötelesek teljesíteni.

Jövedéki engedély esetében az összeg azonban nem függ a forgalmazott termék volumenétől, hanem fixen meghatározott. Ebből következően már egy palack továbbértékesítése miatt is megvalósulhat a jövedéki engedélyes kereskedelem, amelyhez a garanciális és fizikai feltételeknek teljesülniük kell.
A garancia a mértékéről a jövedéki biztosíték oldalunkról tájékozódhat.

Adóraktári engedély, keretengedély, felhasználói engedély, bejegyzett kereskedői engedély esetében a termék adóalapja alapján kell a biztosítékot meghatározni, amely azonban a legtöbb esetben határok között mozog, azaz minimuma és maximuma is van.

Bejegyzett kereskedők, felhasználói engedélyesek esetében a biztosíték mértéke forgalomfüggő, így rájuk nézve a beszerzés, felhasználás alapján kell a garanciális kötelezettségeket meghatározni.

A jövedéki törvény 38.§ (11) bekezdése alapján

A jövedéki biztosíték:
- készpénz vagy
- pénzügyi biztosíték lehet.

A jövedéki tevékenységen túlmenően tevékenységi biztosítékot kell nyújtani a fémkereskedelmi tevékenységet végző gazdálkodásoknak, illetve a vámeljárásokban résztvevő alanyoknak meghatározott esetekeben vámbiztosíték formájában.


A készpénzben nyújtott jövedéki-, vám- és egyéb tevékenységi biztosítéknak minősül a NAV vámszerv folyószámlájára befizetett összeg, amely után a vámhatóságnak kamatfizetési kötelezettsége nincs, azaz a gazdálkodó által ilyen módon befizetett pénze után - a biztosíték funkciójától eltekintve - más anyagi haszna, illetve egyéb előnye nem származik.

Pénzügyi biztosítékként történő teljesítés formájának elsődlegesen ismert és elfogadott változata a bankgaranciában történő kötelezettség teljesítése. Ehhez azonban olyan cégvagyonnal (pénzügyi vagy ingatlan) szükséges rendelkezni, amelyre a garanciát kiállító pénzügyi szervezet hajlandó a kötelezettséget vállalni. Nem beszélve arról, hogy a bankgaranciának számos egyéb költsége is van.

« vissza az előző oldalra


Copyright ©2011 BOVA Consulting